12. 11. 2010

Není bílkovina jako bílkovina, aneb Bezlepková alchymie I.

   Jedna ze základních alchymisticko-bezlepkových surovin je tak zvaná bílkovina. A jelikož jí od jisté doby dáváme prostě úplně do všeho, nebylo by zcela marné si říct, o co se vůbec jedná.
   Takže: Proč přidáváme bílkovinu do každého těsta? Důvod je prostý. Lepek, tedy naše problematická látka, je bílkovina, která dělá chlebu kůrčičku, drží pečivo pohromadě a tak vůbec. Prostě lepí těsto.


   Lepek patří, co se týče řetězců, mezi nejdelší bílkoviny vůbec, tudíž drží nejlépe. V bezlepkové mouce je ale bílkoviny málo, takže ji musíme nějakým chytrým způsobem doplnit, aby těsto fungovalo tak, jak má. A právě tohle je ona slavná bílkovina. A protože druhý nejdelší řetězec po lepku má bílkovina syrovátková, je pro naše účely ideálním řešením. Navíc je relativně snadno dostupná - koupit se dá v potřebách pro sportovce, ve fitness centrech a tak dále, a tak dále. Ano, vypadá zvláštně, když si typická maminka od rodiny nebo někdo, komu je jednadvacet  a vypadá extrémně nesportovně, jde koupit do fitness centra pět kil něčeho, po čem vám hezky narostou svaly a ano, prodavači se na vás možná budou trošku podivně koukat (naštěstí jen napoprvé). Jenže, výsledek za to stojí. Jen si to představte - chleba s kůrčičkou!. Jen je dobré si dávat pozor na příchutě – banánové housky nejsou nic moc (o banánových bramboráčcích ani nemluvě). No, zkrátka a dobře, bílkovina je kouzelný prášek, který způsobí, že těsto drží pohromadě a někdy je skoro i vláčné!




Tyhle dvě se zatím osvědčily: CFM Protein Isolat a ehm, Mr Bigg no a aby odkazů nebylo málo, wikipedie na téma whey protein ráda poradí.



3 komentáře:

  1. banánový bramboráček bych hned zkusil :D ale jen jednou jedinkrát

    OdpovědětVymazat
  2. :D myslím, že petřinské obyvatelstvo vydrží hodně kulinářských hokus-pokusů, ale tohle by asi bylo moc....

    OdpovědětVymazat
  3. Oni se vyrábí i příchutě? To musí být zajímavý.
    Je dobře, že něco takovýho existuje, to rozhodně ano.

    OdpovědětVymazat